Röntgenonderzoek.

Röntgenstraling is een soort straling die niet in de natuur voorkomt en wordt opgewekt in een röntgenapparaat.

BROCHURE

Download meer informatie:
a

TARIEVEN

Download onze actuele tarievengids
a

Het doel van het onderzoek
Het doel van het onderzoek is een beeld te krijgen van eventuele afwijkingen van het skelet, de luchtwegen en/of de buikorganen.

Het onderzoek
We vragen u zich op het afgesproken tijdstip te melden aan de balie bij Mitralis Diagnostisch Centrum. Hierna kunt u plaatsnemen in de wachtkamer totdat de röntgenlaborant u meeneemt naar de onderzoeksruimte.  Voor het onderzoek maakt u het te fotograferen gedeelte van het lichaam vrij van kleding. Uw onderbroek mag u te allen tijde aanhouden.

Ook sieraden, piercings, gebitsprothesen, beha’s en andere  voorwerpen waar metaal in zit, die in of bij het gebied zitten dat gefotografeerd wordt, haalt u weg. Vanuit het kleedhokje komt u in de onderzoekkamer.

De röntgenlaborant vraagt u, afhankelijk van het onderzoek, in een bepaalde houding te gaan staan, liggen of zitten. Met behulp van een lichtveld stelt de röntgenlaborant de apparatuur in. Als de foto gemaakt wordt in het gebied van de longen of het middenrif, vraagt de röntgenlaborant u om in te ademen of uit te ademen en vervolgens de adem vast te houden. Tijdens het maken van de foto mag u niet bewegen om onscherpte op de röntgenfoto te voorkomen.

Mogelijke zwangerschap
Moet een vrouw in de vruchtbare leeftijd een röntgenonderzoek krijgen waarbij de baarmoeder direct in de stralenbundel komt, zoals een foto van buik, bekken, onderrug?  Dan moet het eerst zeker zijn dat er geen zwangerschap bestaat.
U moet een mogelijke zwangerschap zelf melden, maar ook het personeel van Mitralis DC let daarop.
Als niet duidelijk is of de vrouw zwanger is, wordt het onderzoek uitgesteld tot daarover zekerheid bestaat. Is uitstel onverantwoord? Dan wordt de vrouw behandeld alsof zij zwanger is. De radioloog overlegt hierover met de behandelend arts.

Begeleiders
Bij oudere en hulpbehoevende patiënten of bij kinderen kan het wenselijk zijn dat familie of een andere begeleider bij het onderzoek aanwezig is. Bent u begeleider en (mogelijk) zwanger? Dan mag u niet als begeleider bij het onderzoek aanwezig zijn. Zorg dan voor een andere begeleider.

Dit moet U weten.

  • Dit onderzoek duurt maar 10 minuten
    U meldt zich aan bij onze informatiebalie en neemt plaats in de wachtkamer waar u vervolgens binnen enkele minuten wordt opgehaald. Vervolgens duurt het onderzoek slechts 10 minuten.
  • Metalen voorwerpen tijdens het onderzoek
    Het is belangrijk om geen metalen voorwerpen waaronder piercings, sieraden en gebitsprothesen te dragen tijdens het onderzoek.
  • Hoe te handelen bij zwangerschap
    Zwangerschap dient voorafgaand aan het onderzoek gemeld te worden. Onze artsen zullen vervolgens een besluit nemen of het onderzoek wordt voortgezet en hoe.

Afspraak maken?

Voor afspraken kunt u telefonisch bij ons terecht op tel: 045 – 8 200 100 (Op werkdagen tussen 08.00 – 17.00 uur)

Vragen?

neem eens een kijkje
bij onze FAQ’s
a