Echografie.

Echografie is een beeldvormend onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven.  Dit geluid is niet voor de mens hoorbaar. Het geluid wordt in het lichaam gebracht met behulp van een echoapparaat. Dit apparaat wordt tegen de huid aan gehouden. Voorafgaand aan het onderzoek smeert de arts een gel op uw huid. Dit is nodig voor een goede geleiding van de geluidsgolven. De geluidsgolven verplaatsen zich door het lichaam en worden door de organen teruggekaatst.

BROCHURE

Download meer informatie:
a

TARIEVEN

Download onze actuele tarievengids
a

Verschillende soorten weefsels kaatsen de geluidsgolven op een andere manier terug. Hierdoor kan een beeld gevormd worden. De teruggekaatste geluidsgolven worden opgevangen en op een beeldscherm wordt een afbeelding gemaakt.  Hierdoor worden organen in het lichaam zichtbaar.

Wanneer krijgt u een echografie?
Het doel van een echografie-onderzoek is om met behulp van geluidsgolven na te gaan of er afwijkingen zijn in het te onderzoeken lichaamsdeel.

Het onderzoek
Afhankelijk van het te onderzoeken lichaamsdeel, is het noodzakelijk dat u zich uitkleedt.  Het is mogelijk dat er wat gel op uw kleding kan komen. Ook om die reden is het noodzakelijk om u uit te kleden. Zo blijft uw eigen kleding schoon.

U gaat op een onderzoekstafel liggen. Een echolaborant of radioloog voert de echografie uit. Op de plaats waar het te onderzoeken orgaan zich bevindt, wordt een gel op de huid aangebracht. Deze gel dient als geleidingsmiddel voor het geluid en voelt een beetje koud aan. De transducer wordt over de huid bewogen en tegelijkertijd wordt het beeld op het scherm bestudeerd. Het onderzoek is niet pijnlijk en duurt ongeveer vijftien minuten.

Voorbereiding Echografie
Voor sommige  echo-onderzoeken is een voorbereiding noodzakelijk om een goed resultaat te krijgen.  U leest dit in de afspraakbevestiging of u krijgt van het afsprakenbureau te horen, welke voorbereidingen bij uw onderzoek nodig zijn. Houd er rekening mee dat het onderzoek niet doorgaat als u de voorbereiding niet goed opvolgt. Er wordt dan een nieuwe afspraak gemaakt.

De uitslag
De radioloog bekijkt na het onderzoek de beelden en stuurt het verslag binnen 24 uur door naar de aanvrager (in veel gevallen uw huisarts). U dient zelf met uw (huis) arts te overleggen wanneer u een afspraak kunt maken om de uitslag te bespreken.

Dit moet U weten.

  • Dit onderzoek duurt ongeveer 15 minuten
    Dit onderzoek is niet pijnlijk en is relatief kort.
  • Hoe u zich voorbereidt is afhankelijk van het onderzoek.
    Echografie kent meerdere onderzoeksgebieden. Afhankelijk van het onderzoeksgebied dient u zich op de juiste manier voor te bereiden. In de brochure vindt u terug wat er voorafgaand aan het onderzoek van u verwacht wordt.

Afspraak maken?

Voor afspraken kunt u telefonisch bij ons terecht op tel: 045 – 8 200 100 (Op werkdagen tussen 08.00 – 17.00 uur)

Vragen?

neem eens een kijkje
bij onze FAQ’s
a