Dexa-scan.

Een DEXA-scan is een onderzoek waarmee de hoeveelheid kalk in uw botten wordt gemeten. De gemeten hoeveelheid kalk wordt vergeleken met waarden die gemiddeld horen bij uw leeftijd en geslacht.

BROCHURE

Download meer informatie:
a

TARIEVEN

Download onze actuele tarievengids
a

Doel van het onderzoek
Met behulp van een DEXA-scan wordt gemeten of er sprake is van botontkalking (osteoporose).

Door medicijngebruik of erfelijke factoren kan de hoeveelheid kalk in uw botten afwijken van de gemiddelde hoeveelheid die hoort bij uw leeftijd en geslacht. Indien er sprake is van botontkalking, worden de botten “broos”. Hierdoor is de kans op botbreuken of inzakkingen van wervels groter.

Het onderzoek
Standaard wordt een meting van de onderste rugwervels en de linker heup gemaakt. Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op een onderzoektafel.

U ligt niet in een tunnel. Een scanner-arm die is verbonden met een computer beweegt boven het te meten gebied heen en weer en zendt een minimale hoeveelheid röntgenstralen uit. Het is belangrijk dat u tijdens een meting stil blijft liggen. Elke meting duurt ongeveer 2 à 3 minuten. Het totale onderzoek duurt ongeveer 15 minuten en is niet pijnlijk.

Voorbereiding DEXA

Voor het onderzoek mag u normaal eten en drinken. Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze op de gebruikelijke wijze innemen. Het is niet mogelijk om het onderzoek te verrichten als u enkele dagen van tevoren een röntgenonderzoek van maag of darmen hebt gehad waarbij een contrastmiddel is toegediend. Neem in dat geval telefonisch contact op met Mitralis Diagnostisch Centrum voor nader overleg.

De broek/ rok en BH moeten voor het onderzoek worden uitgetrokken. Een T-shirt/ topje zonder metaal, onderbroek en sokken mogen tijdens het onderzoek aan blijven. Als u sieraden draagt, hoeft u deze niet af te doen.

De uitslag
Binnen 24 uur na het onderzoek bekijkt de radioloog de data en maakt er een verslag van. Dit verslag wordt doorgestuurd naar de aanvrager (in veel gevallen uw huisarts). U dient zelf met uw (huis) arts te overleggen wanneer u een afspraak kunt maken om de uitslag te bespreken.

Dit moet U weten.

  • Dit onderzoek duurt ongeveer 15 minuten
    Dit onderzoek is niet pijnlijk en is relatief kort.
  • Extra voorbereiding is niet nodig
    U kunt voor dit onderzoek normaal eten en drinken. Voor het onderzoek zal u gevraagd worden kledingstukken voorzien van metalen onderdelen uit te trekken.
  • heeft u daags voor dit onderzoek nog een röntgenonderzoek gehad waarbij contrastmiddel is toegediend?
    In dat geval kunt u dit onderzoek niet ondergaan. Neem contact met ons op voor nader overleg.

Afspraak maken?

Voor afspraken kunt u telefonisch bij ons terecht op tel: 045 – 8 200 100 (Op werkdagen tussen 08.00 – 17.00 uur)

Vragen?

neem eens een kijkje
bij onze FAQ’s
a